Helyreigazítás helyett

Október 8.-án este rövid időn belül két üzenetet is kaptam Szabó Mihály korábbi képviselőtől, egykori bizottsági elnöktől, dr. Vargha Nóra élettársától. Az első – amely Facebook oldalamra, privát üzenetként érkezett – nagyon rövid és lényegre törő volt: „Ezt elkúrtad 😊”

Miután ezt elolvastam, azon kezdtem el gondolkodni, hogy vajon mire is gondolhatott Szabó Mihály? Mit akart ezzel a tőmondattal közölni velem, a maga sajátságos, utánozhatatlan és úriemberhez méltó stílusában? (Mivel eddig még egyetlen ilyen „kurta” üzenetet sem kaptam senkitől, hirtelen nem is tudtam, hogy miként kellene válaszolnom.) A 18:52-kor érkezett summázatot 21:11-kor követte egy második, jóval tartalmasabb (ez már az email-címemre érkezett).

Ebben az ex képviselő úr a „Csak az ostoba ember állja némán a pofonokat” című korábbi írásomra hivatkozva helyreigazító közlemény megjelentetését kérte, mégpedig ugyanazokon a közösségi oldalakon, ahol ezt az írást megosztottam, illetve itt, ezen a blogon is.

Idézet a Mihály által megfogalmazottakból:„…2014-es önkormányzati választások után, Szabó Mihállyal szemben semmiféle olyan kényszerítő tényező nem állt fenn, mely miatt Szabó Mihálynak az önkormányzati képviselői mandátumáról le kellett volna mondania. Szabó Mihálynak képviselővé választása és képviselői mandátumáról való lemondása időpontjában sem volt köztartozása, sem a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé, sem Fót Város Önkormányzata felé. Szabó Mihály közéleti szerepvállalásának – mint önkormányzati képviselő – semmiféle jogi, törvényi akadálya nem volt, és azóta sincs.”

Annak idején, a 2014-es helyi önkormányzati választások napján, az esti eredményhirdetéskor (október 12-én) olyan információ jutott a fülembe, hogy Szabó Mihálynak köztartozása van, így a köztartozásmentes adatbázisba nem is tud bekerülni, amíg az összeget be nem fizeti. Amennyiben az akkor este hallott információ téves lett volna, csak egyetlen módon lehet bizonyítani (mivel ez az adat adótitoknak minősül): megkérem Szabó Mihályt, hogy tegye közzé a nemleges adótartozásairól szóló adóigazolásait! Nevezetesen az érvényes adóhatósági kimutatásokat a 2014. október 12.-i választás napjáról, illetőleg az alábbi napokról: október 13., 14., 15., 16. és a 17.-i napról (amikor a jogerős választási eredmények alapján elnyert képviselői mandátumokat a Helyi Választási Bizottság a megbízólevelek átadásával igazolta). Ebben az esetben Szabó Mihály hitelt érdemlően tudná bizonyítani, hogy téves volt a 2014. október 12-én hozzám eljuttatott információ és az adott nap(ok)on már nem volt köztartozása. (Amennyiben egyébként Szabó Mihály feljelentene és perre kerülne sor, ezt az adatot az eljáró Bíróság amúgy is bekérheti és ellenőrizni is tudja.) Ha az akkor kapott információ miatt tévedtem volna blogbejegyzésemben, természetesen ezt el fogom ismerni.

Ugyanakkor szeretném felhívni Szabó Mihály szíves figyelmét arra a tényre, hogy az általa említett cikk a legkevésbé sem róla szólt, hanem élettársáról, dr. Vargha Nóráról.

Kétszer valóban megemlítettem Szabó Mihályt is az írásban: először azért, mert dr. Vargha Nóra épp helyette került be a Képviselő Testületbe, másodszor pedig azért, mert a jogi végzettségű képviselő asszony pont az ő segítségével osztott meg egy zárt ülésre szánt anyagot egy közösségi oldalon, holott ez egyértelműen jogsértő. Ezt neki, mint a Jogi és Ügyrendi Bizottság volt elnökének pontosan tudnia kellett. Szabó Mihály neve tehát csak kétszer szerepel a cikkben, de a második eset nem vet rá jó fényt, hiszen egy jogszabálysértő cselekedethez asszisztált élettársának, a jogi végzettségű dr. Vargha Nórának.

Szabó Mihály mindössze azt kifogásolta a „Csak az ostoba ember állja némán a pofonokat” c. írásommal kapcsolatosan, hogy – állítása szerint – rosszul tudtam, mert neki nem is volt köztartozása, nem emiatt lépett vissza a jelöltségtől.

Elgondolkodtató, hogy a cikk valódi tartalmával (!) kapcsolatosan semmi érdemi észrevétele nem volt, azaz meg sem próbálta cáfolni a Nórával kapcsolatos gondolataimat. Nem kérte ki magának, hogy Nóra szándékosan jogszabályt sért és nem kért helyreigazítást akkor sem, amikor leírtam, hogy dr. Vargha Nóra sokadik alkalommal dezinformál. Semmi ellenvélemény azzal kapcsolatosan, hogy idéztem az akkori előterjesztés szövegéből, miszerint „dr. Vargha Nóra szándékosan szegte meg az SZMSZ vonatkozó előírásait, nyilvánvalóvá téve, hogy nem tekinti magára nézve kötelezőnek a jogszabályi előírásokat.” De nem tett egyetlen megjegyzést a cikk azon sorára sem, amikor azt írtam: „A Nóra-féle bejegyzést olvasók pedig ismét találgathatnak, hogy vajon hány százaléka lehet igaz, vagy hamis a képviselő asszony állításainak.”

Szabó Mihály csak azért kért helyreigazítást, mert a cikkben azt olvasta, hogy köztartozása volt! Pedig – állítása szerint – nem volt.

Nem is az „Ezt elkúrtad 😊” üzenete a szánalmas, mert meggyőződésem, hogy a stílus maga az ember. Ezzel kapcsolatosan nem is ért meglepetés, azt kaptam, amit vártam.

Intelligencia és elegancia, Szabó Mihály-féle előadásmódban.

Marad a szomorú valóság és képviselő marad Nóra is. Pedig sokak szerint már le kellett volna mondania, mert nem arra kapott bizalmat a fótiaktól, hogy – Szabó Mihály helyett bekerülve a Képviselő Testületbe – jogot formáljon arra, miszerint bármikor dezinformálhat.

Akár az is elképzelhető, hogy ez lehetett az eredeti terv? Az önkormányzati választáson Szabó Mihály induljon, őrá lehessen leadni a szavazatokat és ha bejut, majd visszalép, helyet adva élettársának, dr. Vargha Nórának? Ezt talán csak ők ketten tudják.

Bármi is volt az elképzelés, mindegy, hiszen a történet vége az lett, hogy Fót lakosai – bár nem dr. Vargha Nórára szavaztak – mégis őt „nyerték meg”.

Azt, hogy mennyire volt „értékes nyeremény”, majd eldöntik, vagy azóta már el is döntötték a fótiak.

Szabó Mihálynak pedig köszönöm ezt a nem fizetett hirdetést, melynek hatására még azok is elolvassák majd a hivatkozott cikket az oldalamon, akiknek ez eddig elkerülte volna a figyelmét.

Természetesen a blogom írását folytatom, hiszen sok olyan gondolat és ötlet van még a fejemben, amit meg szeretnék osztani mindazokkal, akik olvassák soraimat. Akik pedig egyáltalán nem kíváncsiak erre az oldalra, nyugodtan olvassanak mást.

Amíg ilyen szép számmal kapok bátorító és velem egyet értő visszajelzéseket, amíg ismerősök és ismeretlenek jelzik, hogy azonosulni tudnak az én gondolatiságommal, addig tényleg van értelme ennek az egésznek!

Mert én így gondolom. Hajrá Fót!