Álszentség – avagy nem igaz, hogy ellene vagyunk valaminek, csak nem szavazzuk meg

Íme, egy újabb példa arra, hogy az álszentség és a félretájékoztatás milyen gondolatokat szül egy lakossági Facebook oldalon mindazokban, akiknek nincs elég információjuk, de – természetesen – előre „megjósolják a tutit!”

Idézet a kommentekből, melyet dr. Vargha Nóra „Föld-történet, avagy mi is van a Keszi-hegyen?”-című, június 16-án megjelent írása gerjesztett a Fóti Társalgó-ban… (szó szerint másoltam ki, hogy mindenki meggyőződhessen az idézetek hitelességéről)

Íme:

Molnár Gábor off téma: azt olvastam a Fóti Hírnökbe, hogy te az uszoda ellen szavaztál. miért?

Nóra Vargha Nem szavaztam az uszoda ellen. Aki ezt írta oda, az hazudik. Nem szavaztam meg az előterjesztést, mert nem volt benne, és senki nem tudott nekem válaszolni még közelítőleg sem arra, hogy mennyibe kerülhet a városnak a felépítés, a fenntartás és ezt miből teremtjük elő. Amíg ez nen tiszta, nem tudunk szerződésről meg megvalósításról beszélni. Szerintem.

Marosán Tünde Molnár Gábor Előbb tudni kellene az uszodáról azt is,hogy a lakosok valóban mikor használhatják majd…Mert azért ne a mi adóforintjainkból épüljön és maradjon fent egy uszoda,hogy budapesti egyesületek használhassák és a lakosok be sem mehetnek…

Ernő Persa Marosán Tünde A Duna Arénát a mai napig nem használhatják földi halandók, csak sportolók. L

Marosán Tünde Ernő Persa Itt sem lesz ez másként csak nem Katinka fogja használni,hanem a KSI. mINT AHOGY A KOSÁRCSARNOKOT A mEGYERI tIGRISEK! mI PEDIG MOND2ŐT FENT TARTHATJUK,HOGY MINÉL KEVESEBB PÉNZ JUSSON UTAKRA,BOLTRA,FEJLESZTÉSRE ISMÉT!!!

Na, akkor lássuk a tényeket!

Az az előterjesztés, melyet dr. Varga Nóra nem támogatott (azaz „NEM”-mel szavazott a Testületi ülésen) éppen arról szólt, hogy a képviselőkkel KÖZÖSEN üljünk össze és munkacsoporti megbeszéléseken KÖZÖSEN formálódjon egy elképzelés, így valódi (!) megvalósítási szándék esetén körvonalazódhatna egy fóti városi uszoda… Azaz a közös munka még csak most kezdődik, jöhetnek a képviselői elképzelések, ötletek, javaslatok.

Nóra – állítása szerint – azért szavazott már most „NEM”-mel, mert nem tudja, hogy mennyibe kerülhet az uszoda, annak fenntartása és üzemeltetése… „Amíg ez nem tiszta, nem tudunk megvalósításról beszélni.”

Ezek aztán érvek a javából! Az persze nem zavarja a képviselő asszonyt, hogy pont ezek miatt a kérdések miatt kezdődik el a közös munka, hogy lerakhassuk az alapjait valaminek, amire már sok-sok éve várnak a fótiak.  Mondhatnám, hogy nevetséges, de inkább az jut eszembe, hogy szánalmas. Még el sem kezdődött a munka, még csak az elképzelések egy része látott napvilágot, még csak keressük azokat az egyesületeket, akik – esetleg – támogatnának bennünket és nekik köszönhetően TAO-pályázatban is gondolkodhatnánk (így, feltételes módban!), de Nórának már most nem tetszik az uszoda-terv. Még csak papíron van, ezer pontját kell kidolgozni, de neki nem tetszik. Javaslata, ötlete persze nincsen, csak a „NEM” szavazata. Példaképnek kiváló, így kell dolgoznia egy városi képviselőnek! Olvasom, hogy hozzászólásait már  „Nóra legyen a polgármester!”- beírásokkal „jutalmazták”…

Ennél azért Fót sokkal többet érdemel! De tényleg.

Persze érkeznek a Nórát támogató, vele szimpatizáló olvasói hozzászólások is. Ezzel nem is lenne baj, hiszen mindenkinek lehet kedvence, azaz számára vállalható és elfogadható képviselője! De amikor néhányan a tények ismerete nélkül, vagy azokat konkrétan elferdítve, csúsztatva, egyéni következtetéseket és jóslatokat posztolva „hirdetik az igét”, akkor újra megerősödik bennem, hogy miért NEM ÉRDEMES a Facebook oldalakon vitába szállni olykor rosszindulatú, a konkrét tényeket valóban nem ismerő, vagy azokat szándékosan félreértelmező hozzászólókkal.

Az a tény, hogy nem a Megyeri Tigrisek, hanem a fóti iskolások (!) használják majd elsősorban a városi csarnokot egyáltalán nem zavarja a kommentelőket. Hiszen a Kosárpalánta Program a város egyik iskolájának, azaz a helyi alsó tagozatos gyerekeknek kínál sportolási lehetőséget, ráadásul – a TAO-nak köszönhetően – még sportfelszereléseket és sporteszközöket is kapnak az iskolások (Németh Kálmán Általános Iskola. A nevük pedig: Fóti Tigrisek. Érdekes, nem???). Ja, ezt nem írjuk le, hiszen akkor kiderülne, hogy mégsem az újpesti gyerekek használnák, valójában Fótnak, az itteni gyerekeknek (és felnőtteknek!) lenne jó. Újpesten legalább 6 felújított iskolai tanterem van, mi a fenének jönnének ide edzeni, hetente többször??? Ráadásul a létesítmény alkalmas lenne városi rendezvények lebonyolítására is (vásárok, szalagavatók, sportágakat bemutató „nyílt napok”, közönségtalálkozók, koncertek, stb.)

Az uszodát pedig a KSI-sek használják majd. Tényleg? Ez a „hiteles” infó honnan van? Mert egyelőre csak előzetes tárgyalások vannak azzal kapcsolatosan, hogy – esetleg – a KSI SE vízilabda szakosztálya együttműködne a várossal és akár TAO-támogatással is épülhetne egy uszoda. Ami azt jelentheti, hogy a városnak nem kellene a teljes bekerülési összeget kifizetnie, csak egy kis részét. A fenntartási költségek jelentős részét (akár egészét!) pedig a vízfelületeket bérlők állhatnák. Egyelőre csak így, feltételes módban, hiszen még csak a tervek egy része körvonalazódott, de az is változhat. Ezért lesz a közös műhelymunka.

Miért pont a KSI SE? Mert ez a legnagyobb (!) és legeredményesebb (!) utánpótlás-nevelő egyesület Magyarországon. Ha egyáltalán létrejön velük az együttműködés. Vagy valaki mással. De megoldható, az biztos. Én azon leszek. Ráadásul jó a kapcsolatom a KSI SE elnökével, lévén az egyesület öttusa szakosztályának sportágfejlesztési program vezetőjeként dolgozom. Így az elnöknek fel tudtam vázolni az esetleges lehetőségeket, amennyiben a Testület többsége támogatja a sporttal és a szükséges létesítményekkel kapcsolatos elképzeléseimet. Természetesen ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy – együttműködési szándék esetén – egy másik klubbal dolgozzunk együtt a jövőben. Éppen ezért megkerestem a Magyar Vízilabda Szövetséget és megkértem tőlük a hazai legeredményesebb és legtöbb igazolt játékossal rendelkező egyesületek listáját, hogy őket is megkereshessük. Ezt a listát meg is kaptam, a kapcsolatfelvétel már zajlik.

Amennyiben „csak” sportszakmai támogatást nyújtanának és nincs szándékuk TAO-támogatásban is gondolkodni, az sem baj. Ez is egy jó lehetőség, melyet érdemes megfontolni. Ebben az esetben is tudnánk pályázni, most már „egyedül” is. (Erre is megvan a lehetőségünk, ezt is fel fogom vázolni a közeljövőben kezdődő közös megbeszéléseken.)

És még egy gondolat a végére, „válaszul” az alábbi véleményre: „PEDIG MOND2ŐT FENT TARTHATJUK,HOGY MINÉL KEVESEBB PÉNZ JUSSON UTAKRA,BOLTRA,FEJLESZTÉSRE ISMÉT!!!”

Egy uszoda megvalósítása egyértelműen fejlesztés. Szerintem. Egy közel 20 ezer fős településen pedig lennie kell egy városi uszodának, hogy a helyi (!) gyerekek megtanulhassanak úszni, hogy a helyi (!) felnőtt lakosság szabadidősport-igényeit kielégíthessük, hogy a versenysportolni vágyóknak lehetőséget biztosíthassunk. Miért baj az, hogy lehetőséget teremthetnénk mindazoknak, akik pl. vízilabdázni, úszni, triatlonozni, vagy öttusázni szeretnének, illetve – kiegészítő sportként – az egyéb sporttevékenységet végzők is „lazíthatnának” egyet a városi uszoda valamelyik medencéjében? Használhatnák az idősek, a mozgásszervi betegséggel küzdők és a mozgásukban korlátozottak is. Ha okosan tervezünk, nem kellene kizárnunk a létesítményből a városi lakosságot még arra az időre sem, amíg a medencékben edzések, vagy úszásoktatások folynak. (Erre számtalan példa van, elég, ha csak néhány sávot fenntartunk a „szabadidő sportosoknak”, azaz lehetőséget biztosítunk lakossági felhasználásra.)

Boltokat a vállalkozók nyitnak, ha akarnak, nem pedig az Önkormányzat. Mi csak a lehetőségeket tudjuk/tudnánk biztosítani, de nem kényszeríthetjük az ALDI, LIDL, PENNY MARKET, stb. vezetőségét, hogy most rögtön, mégpedig ezen a helyen nyissanak boltot.

Ennek a településnek most (2018. június) kb. 3.9 milliárd Ft. áll rendelkezésére, hogy fejlődhessen. Persze ebből az összegből nagyon sok kötelező feladat-ellátást is finanszírozni kell, de akkor is van elegendő pénz az „egyebekre”.

Ahhoz, hogy élhetőbb és szerethetőbb város lakói lehessünk, tervezni és építeni kell. Ehhez pedig forrást kell rendelni. Vagy még évekig ülhetünk a hideg pisiben és nézhetjük, hogy a környék összes települése egyre messzebb kerül tőlünk. Mert ez van most. Sajnos.

Meggyőződésem, hogy Fót valós fejlődése és fejlesztése csak akarat és megvalósítási szándék kérdése! Ehhez olyan Testületi tagok kellenek, akik igazán elkötelezettek Fót iránt. Olyanok, akik nem csak a különböző lakossági Facebook oldalakon aktívak és „like-olnak” mindenféle „cukiságot”, hanem olyanok, akik a Bizottsági és Testületi üléseken is támogatóan szólnak hozzá az egyes előterjesztésekhez. Ötletük és javaslatuk pozitívan befolyásolja a város életét, rövid és hosszú távon egyaránt látványos és vállalható fejlődést biztosít a fótiaknak. Akár egy városi uszoda esetében.

A fejlesztések támogatásához, Fót előbbre lépéséhez az IGEN gombot kell(ene) megnyomni és nem pedig állandóan kifogásokat keresni és bőszen nyomkodni a „NEM” és a „TARTÓZKODOM” gombokat.  Utána pedig sértődöttem nyilatkozni, hogy hazudik, aki azt állítja, hogy ellene vagyok egy városi uszodának. Dehogy vagyok, csak éppen nem szavaztam meg! (Még egyszer mondom, elfogadhatatlan indokokra hivatkozva, hiszen még csak MOST kezdődik a közös ötletelés. Mert eddig – bár lett volna rá lehetőség – egyetlen javaslat, vagy elképzelés sem érkezett).

Ha sportos hasonlattal szeretnék élni, akkor azt mondanám, hogy a győzelemre esélyes labdarúgó csapat edzője – ha okos – még jóval a meccs lefújása előtt lehív a pályáról néhány olyan játékost, akik csak imitálják a játékot és alkalmatlanok a csapatmunkára. Hogy kiket kell az öltözőbe zavarni, az már néhány perccel a kezdő sípszó után jól látható.

Fótnak esélyes a csapata. De nem ebben az összeállításban.

Mert én így gondolom. Hajrá Fót!