Uszoda-cikk a Fóti Hírnök júniusi számában

Már több alkalommal írtam cikket a városi lapba, általában „sportos” témával kapcsolatosan. Fóti Sport- és rendezvénycsarnok, városi uszoda, stb.

Ezeket az írásokat ezen a blogon is megjelenítem, hátha többekhez nem jutott el. Nem baj, ha itt is olvasható.

Íme:

Akár két éven belül uszodája lehet Fótnak!

A Fóti Hírnök olvasói az előző lapszámban még csak kérdő mondatként találkozhattak a fenti címmel. Májusban hírt adtunk arról, hogy az Önkormányzat Képviselő-testületének Emberi Erőforrás Bizottsága (mint a témában illetékes szakbizottság) kidolgozott egy megvalósíthatósági feladat- és ütemtervet a városi uszoda megépítéséről.

Örömmel tájékoztatom a nyilvánosságot, hogy a projekttervet a Képviselő-testület (KT) májusi ülésén – minősített többséggel – elfogadta, így az EEB elnökeként már javában dolgozom a rám bízott további feladatok végrehajtásán. Jómagam külföldi elfoglaltságom miatt nem lehettem jelen a májusi KT-szavazáson, de reméltem, hogy képviselő társaim mindannyian támogatni fogják ennek a fóti lakosok által már régóta várt ötletnek a megvalósítását! Ugyan a jelen lévő nyolc képviselő közül ketten is az előterjesztés ellen szavaztak, a többség szerencsére az „IGEN”-gombot nyomta meg, így napokon belül belekezdhetünk a közös munkába és az összevont bizottsági üléseken együtt formálhatjuk az elképzeléseket!

Azt, hogy dr. Vargha Nóra képviselő asszony és Németh József alpolgármester úr miért szavazott az uszoda ellen, nagyon sokan nem tudjuk, nem is értjük! Ugyanis az előterjesztésben (80/A/2018.) közös munkára és együtt gondolkodásra hívtam a Testület tagjait, abban csakis javaslatok és elképzelések szerepeltek, így sok fóti számára érthetetlen, egyesek miért akarják már most ellehetetleníteni a projektet! (Az előterjesztéshez – még annak megformázásakor – körlevél formájában kértem javaslatokat a Bizottságok és a Testület tagjaitól, ezzel a lehetőséggel egyik „NEM”-mel, illetve „TARTÓZKODOM”-mal szavazó sem élt…)

Azt eddig sem és ezután sem tudtam/tudom elfogadni, hogy ha a korábbi Testületeknek évtizedekig nem sikerült felépíteni egy fóti uszodát, akkor ez nekünk sem fog menni! De igen, sikerülhet, csakis szándék és pozitív hozzá állás kérdése az egész! Ha van közös akarat, akkor a megvalósításhoz szükséges feltételeket is megteremthetjük, így településünk új(abb) ékkővel bővülhet!

A következő időszakban bőven lesz teendőnk, ugyanis még csak most kezdődnek azok a közös „munkacsoport-ülések”, melyeken kialakul(hat) a városi uszoda külalakja, medencéinek száma, azok mérete és „rendeltetése”, a létesítmény helyszíne, stb. Az én elképzelésem az, hogy a városi uszodának sport- és lakossági célú hasznosításra egyaránt alkalmasnak kell lennie! Ebben az esetben a fóti (!) gyerekek helyben tanulhatnának meg úszni, az idősebbek rekreációs-, a szabadidő egészséges eltöltésére vágyók pedig sportolási céllal vehetnék igénybe a létesítményt. Több medence megléte esetén addig sem kellene „kizárni” a város lakosságát a létesítményből, amíg az edzők és oktatók a „profikkal”, vagy az úszni tanuló gyerekekkel foglalkoznak…

Amennyiben sikerülne olyan egyesülettel együttműködnünk, ahol vízilabda szakosztály is működik, érdemes lenne „TAO-támogatásban” is gondolkodnunk, mert így a megvalósítás összegének 70 (akár nagyobb!) %-át különböző cégek állhatnák! Erre meg is van a reális esély, hiszen már találtunk olyan eredményes és nagy múltú – olimpiai bajnok vízilabdázókkal is büszkélkedő – „műhelyt”, akik segítenék a projekt megvalósítását! Természetesen továbbra is keressük azokat a lehetséges partnereket (egyesületeket), akik Fótnak adnának egy esélyt!

Az alternatív megvalósítási lehetőségeket is modellező projektterv alapján – számítva a fejlődés iránt elkötelezett lokálpatrióták támogató figyelmére és aktív közreműködésére – elérhető közelségbe kerülhet végre a városunk lakosai által régóta hangoztatott igény kielégítése, azaz ha minden jól alakul, akár már két éven belül uszodája lehet településünknek!

Elképzelésem szerint a projektről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket, így a fóti lakosok is figyelemmel kísérhetik majd, hogyan alakul a közös munka!

Hajrá Fót!

Madaras Ádám

EEB-elnök

(megjelent 2018. június)