Szivárvány koalíció

Érdekes elnevezés, de mi is a történet háttere és lényege?

Néhány fóti képviselő: Bartos Sándor (FIDESZ), Koncz János (MSZP), Madaras Ádám (független, a FIDESZ által támogatott), Takács István (MSZP), Merkwart Krisztián (JOBBIK) és Nagy Krisztián (FIDESZ) „összefogott” és félretéve a pártpolitikai hozzáállásokat jó néhány olyan kérdésben együtt tudott szavazni, ami a Testület többi tagjának (Lévai Sándorné, Bíró Zoltán, Gellai István, Németh József – mindannyian FIDESZ és dr. Vargha Nóra -liberális/EGYÜTT PM) finoman szólva sem tetszett.

Várható volt, hogy néhány hónapon belül megkeresik a szivárvány koalíció „gyenge pontját” és valamilyen indokkal/eszközzel megpróbálják rávenni, hogy „álljon át” és szavazzon a Bíró Zoltán – dr. Vargha Nóra „vezette” csapattal.

A dolog érdekessége, hogy a helyi FIDESZ frakción belül senkinek sem volt ellenvetése a liberális, a Kormányt (ezzel a pártot is) a médián keresztül nyíltan támadó képviselő asszony ellen, sőt többen még akkor is védelmükbe vették, amikor kiderült, hogy képviselő társainak magánbeszélgetéseit az egyik Testületi ülés szünetében saját telefonjával rögzítette (ugyan milyen céllal?), illetve zárt ülésre szánt előterjesztés anyagát megjelentette egy Facebook oldalon, mégpedig élettársa, a korábbi képviselő, Szabó Mihály segítségével. (Ezek tények, kár is lenne tagadni őket, a Facebook-bejegyzéseknek ugyanis megvan a pontos dátuma – év, hónap, nap, óra, perc -, ráadásul ami egyszer oda felkerült, annak nyoma is marad.)

Erről a tényről már kifejtettem a véleményemet, melyet most is fenntartok! Én biztosan nem tudok (szerintem nem is lehet!) megbízni egy olyan képviselőben, aki súlyosan visszaél képviselő társai bizalmával, szándékosan felrúgva az írott és íratlan szabályokat. Szerintem ez vállalhatatlan, egyúttal szánalmas is, ezért volt számomra érthetetlen, hogy néhány képviselő társam – mindezek ellenére – védelmébe vette őt! Természetesen a szivárvány koalícióval „szemben álló” helyi FIDESZ-esek közül. Ez megint érdekes és sajátságos értelmezése a városi képviselői eskünek és a FIDESZ értékrendjének.

Érthetetlen? Persze, hogy nem az. Hiszen csak a szavazat számít, nem az ember! A 11 tagú Testületben hat szavazat kell a többséghez. Mindegy, hogy milyen áron. Tényleg mindegy, hogy milyen áron?

Hogyan is lett csak öttagú a szivárvány koalíció? Megtalálták a legkönnyebben befolyásolható (megfélemlíthető) embert, Nagy Krisztiánt és rávették, hogy „álljon át”. Ő maga (!) mondta el többünknek, több alkalommal is, hogy azzal keresték meg: „jól gondold meg, hogy hogyan és kikkel szavazol, ha meg akarod tartani a munkahelyedet!” A személyről aki ezt meg merészelte tenni, természetesen meg is van a véleményem, ezt neki is elmondtam. Szerintem alig várja, hogy valami indok miatt belém marhasson.

Krisztián megijedt és féltve egzisztenciális biztonságát inkább „átállt”. Azóta úgy szavaz, ahogyan azt elvárják tőle. Még akkor is, ha szíve szerint nem is támogatna egy-egy előterjesztést, akkora a nyomás rajta, hogy inkább „meghasonul” és másik gombot nyom meg a szavazásnál. Vagy egyszerűen el sem jön a Testületi ülésekre. Sajnálom őt, mert családapaként/családfőként és férfiként ezt nehéz lehet megemészteni. Ugyanakkor ezt csakis magának köszönheti. Ha karakán módon kiáll önmagáért és nem hagyja magát megfélemlíteni, ha úgy tetszik megzsarolni, egészen más lehetett volna a történet vége. (Miután értesültünk tőle erről az „akcióról”, többen is jeleztük, hogy ne pánikoljon, mellé állunk, hiszen egy regnáló FIDESZ-es önkormányzati képviselőt nem lehet ilyen módon „presszionálni”, ennek bizony következményei lehetnek. Sajnos a félelme erősebbnek bizonyult, hiába beszéltünk vele többen is, támogatásunkról biztosítva őt.)

Egy könyvben olvastam valamikor: „Az ember nem lehet szabad, ha nem ő hozza meg a döntéseit!”

Ennyit nem ér az egész! Ha erre rámegy valakinek az egészsége, ha remegő kézzel kell gombokat nyomogatni és – esetenként – nem saját hite szerint kell szavazni, inkább fel kellene állni és azt mondani, hogy köszönöm, ennyi volt, nem erre esküdtem fel.

Annak az embernek, aki pedig ezt meg merészelte tenni, messzire el kellene kerülnie Fótot és lemondania minden FIDESZ-hez köthető pozíciójáról. Mert ezzel – szerintem – a párt nimbuszát rombolja, szembe menve minden olyan értékkel, amelyet a „jobboldaliság” jelent(het). Ez nem az a FIDESZ-es magatartás, amit itt Fóton elvárnak a párt képviselőitől. (Ismét leírom: a FIDESZ néhány helyi képviselője eltávolodott az eredeti értékektől és egyéni érdekük szerint – sok esetben a város érdekével szemben – végzi munkáját. A képviselői eskü – és ez meggyőződésem – nem erről szól!)

Ez szégyen. A megfélemlítőre nézve mindenképpen. A baj az, hogy ezzel – bár gondolom, ez őt nem is érdekli igazán – a FIDESZ hitelességét is súlyosan rombolja.

A cél szentesíti az eszközt. De ilyen áron???

Ismét fel kell tenni a kérdést: biztos, hogy olyan emberek képviselik a Testületben  és Bizottságokban ezt a várost, akik alkalmasak erre a feladatra? Akár „zsarolóként”, akár pedig „megzsaroltként”.

Meggyőződésem, hogy Fót többet érdemel.

Mert én így gondolom. Hajrá Fót!